Ako sa pripraviť na turistiku? Dobré rady na nezaplatenie

Nachádzate sa tu

Naša krajina je miestom s bohatou prírodou, ktorú radi navštevujeme. Aby sme sa vyhli zbytočným problémom, nezaškodí si zopakovať zopár základných rád, ako sa na turistiku vhodne pripraviť.
  • Vhodné oblečenie je základ, ktorý netreba podceňovať. Nevyhnutnosťou sú preto pevné a nepremokavé topánky, ktoré by sme mali mať odskúšané a mali by byť pohodlné, nakoľko v nich strávime niekoľko hodín.
  • Nové topánky by sme mali najskôr rozchodiť počas bežného nosenia, aby nám nespôsobili nepríjemné otlaky. Členkové ponožky sú síce trendy, ale na turistiku by sme si mali zabaliť aspoň 2 páry hrubších a dlhších ponožiek, ktoré našu nohu síce neskrášlia, ale určite viac ochránia.
  • Ideálnou voľbou nohavíc sú ľahké, rýchloschnúce nohavice, ktoré majú možnosť odopínania, čo určite oceníte pri častých výkyvoch teplôt. K povinnej výbave tiež určite patria aspoň dve funkčné tričká.
  • Aj v tom najkrajšom počasí sa môže pritrafiť poriadna búrka, preto netreba zabúdať aj na ľahkú a nepremokavú bundu, ktorá pri dobrom zložení nezaberá veľa miesta a často si nájde svoj využitie.
  • K základu ďalej patria aj slnečné okuliare, ktoré by mali byť hlavne kvalitné s tmavšími sklami, ľahkým a pevným rámom a tiež multifunkčná šatka.
  • Ak sme vhodne oblečení, mali by sme si vedieť vybrať aj správnu trasu. Najprv treba prihliadnuť na jej náročnosť a prehodnotiť ju so všetkými členmi výpravy. Platí pravidlo, že skupina je taká výkonná ako jej najslabší článok, preto netreba preceňovať sily a zvážiť svoje schopnosti.
  • Nakoľko je príroda nevyspytateľná, treba mať v zálohe aj plán B, ktorý počíta s kratšou, prípadne menej náročnou alternatívou. Netreba zabudnúť na predpoveď počasia, ktorú by sme mali skontrolovať tesne pred odchodom. Turistický výlet treba naplánovať tak, aby nás trasa tešila a nie uštvala.
  • Počas výletu vždy oceníme, ak sme sa správne zbalili. Batoh by mal mať aspoň bedrový pás, ktorý ocenia najmä naše ramená. V batohu by sme mali mať len základné a dôležité veci. Ideálne je, ak má každý člen výpravy svoj batoh s jedlom a vodou.
  • Na cestu si so sebou berieme hlavne ľahko stráviteľné potraviny, ktoré dodajú veľa energie a dostatok vody. Počas pohybu jej stratíme veľa, preto by sme mali dopĺňať vodu v pravidelných intervaloch, aby sme tak predišli dehydratácii.
  • Na turistiku by sme sa podľa možnosti mali vybrať zavčas rána, nakoľko v poobedňajších hodinách sa počas leta vyskytujú búrky z tepla. Z hľadiska bezpečnosti by sme mali na turistiku ísť aspoň vo dvojici, z ktorej jeden má so sebou mobilný telefón.
  • Ďalej by sme nemali zabúdať oznámiť svojim známym cieľ našej výpravy a približný návrat. Spoznávanie prírody prostredníctvom turistiky patrí medzi to najkrajšie, čo nám naša krajina ponúka. Aby sme si turistiku naozaj užili, nesmieme prírodu podceňovať a seba preceňovať.
  • Ak so sebou beriete dieťa, presvedčte sa, že máte kondičnú rezervu nielen pre seba, ale aj pre svoje dieťa. Platí to aj pre dostatok tekutín, ktoré dieťaťu pravidelne podávajte. Vhodné oblečenie a pokrievka hlavy sú samozrejmosťou. Trasu prispôsobujeme aj schopnostiam, fyzickým zdatnostiam a veku dieťaťa.
  • Stále platí, že chránime prírodu a neznečisťujeme ju. Nerozložiteľný odpad, ktorý nám po potravinách zostane, nenechávame v lese. Pri najbližšej možnej príležitosti ho vyhodíme na to určenom mieste.
Publikované dňa 14. marec 2017
Autor článku: ksths

Pridať nový komentár